Tweede nieuwsbrief Mijn Russische tante

Room for initiation and transition

Mijn Russische tante /

Het creatief proces heeft zich voltrokken. Een klein stukje levensverhaal van mijn Russische tante was een inspiratiebron voor een kunstwerk (zie de 1e nieuwsbrief op www.beeldburo.com).

Dat kunstwerk staat ook voor al die Russische oorlogsbruiden die met hun Nederlandse vriendje naar Holland kwamen na WOII.

Maar vandaag de dag is het thema nog steeds actueel, met alle vluchtelingen die zich komen settelen in ons land. We hebben vaak niet in de gaten dat het toelaten van vluchtelingen meer vergt dan plaatsmaken, geld vrijmaken of vriendelijkheid delen. Natuurlijk ben je dan al een eind op de goede weg. Het betekent ook meer dan vragen van de vluchteling of hij of zij zich wil aanpassen of inburgeren. Het vraagt van de Nederlander het besef dat de vluchtelingen zich niet alleen aansluiten bij een bestaande groep. Nee, we kunnen niet tegen hen zeggen :”We doen dit hier zo.” of: “We zijn het hier zo gewend.” of: “Als je het zo doet, dan hoor je erbij.”

Wij Nederlanders moeten beseffen dat als er een nieuw persoon bij een bestaande groep komt, dat die groep nooit meer het zelfde is en dat het een nieuwe groep is. Dat we met zijn alle moeten uitvinden hoe we in die nieuwe groep ons gaan verhouden met elkaar. Dat vraagt zeker iets van de nieuweling, maar dat wist hij of zij al toen zij hun oude land verlieten en besloten een nieuweling in een land te gaan zijn. Maar het vraagt ook veel van de Nederlander, de oude groepsleden; het vraagt de bereidheid om ook een nieuw groepslid te zijn.

De installatie is een helder beeld geworden. Niet dat het verhaal dat verteld wordt meteen op tafel ligt; het blijft een zoekplaatje. Met name de vorm- en beeldtaal is helder en fris. Er zijn vele onderdelen die genoeg vragen oproepen en de verbeelding wakker schudden.

Ik wil dan ook iedereen uitnodigen deze sociale sculptuur te bezoeken en te bekijken. Naast mijn werk zijn er 44 andere kunstenaars die met het thema VERWEESD aan de slag zijn gegaan. Dat leverde een veelheid van beelden op.

U kunt de verkoop-expo bezoeken op:

2 t/m 4 juni van 12.00 tot 21.00 uur
5 juni van 12.00 tot 18.00 uur

Adres:

Weeshuis
Spieringstraat 1 – 3,
2801 ZH Gouda

http://www.artgouda.com

 

 

marie lexmond