Nieuwsbrief
Marie Lexmond

zomer 2019

                           

Beste mensen,

Lang heb ik niets van me laten horen, niet dat er geen activiteiten waren, maar alle waren ter voorbereiding naar dit moment toe.

Graag stel ik jullie op de hoogte van drie prachtige kunstprojecten.


                           

Deze zomer zal een werk te zien en te beleven zijn in TAC: Tempory Art Center te Eindhoven.

Het wordt een hele grote installatie waarin allerlei evenementen plaats gaan vinden. Deze installatie met evenementen vormen een totaal concept.

Het werk gaat over de positie van de kunstenaar en kunstinstellingen. De plaats die kunstenaars schijnbaar innemen, mogen in nemen en krijgen; maatschappelijk, financieel en wat de waarde is van hun inbreng in de wereld. Dit ook afgezet tegen activiteiten die meer voor de massa zijn. Er zijn activiteiten die volop deel mogen nemen aan de wereld en doordat een hele grote groep mensen daar plezier van hebben. Er zijn op alle manieren middelen beschikbaar om deze activiteiten te doen plaatsvinden.

De kunstenaars willen hierom niet lijden, maar juist leidend zijn. Ik voel dat ik een dragende positie heb naar mensen. Ik weet dat kunst een wezenlijke invloed en bewustwording geeft aan de mensheid.

“We gaan commercieel”, zei ik tegen Astrid Cats, directeur van TAC., “net zoals bij voetbal.” Voetbal, een evenement wat zijn plek heeft veroverd en waar veel geld in om gaat. Ik heb namens TAC een project ontwikkeld waar we een voorbeeld nemen aan PSV; de buurman van TAC.

Ik kan nog niet alles verklappen, maar ik zal een deel van een werktekening laten zien. Na de opening; als het hele werk staat, zal ik via alle media en kanalen foto's laten zien en activiteiten aankondigen.

                    

Periode : 27 juni tot 14 juli 2019.

Openingstijden : donderdag 16.00 tot 22.30
                         : vrijdag 16.00 tot 22.30
                         : zaterdag 13.00 tot 22.30
                         : zondag 13.00 tot 22.30

Adres : Vonderweg 1, 5611 BK Eindhoven.

Officiële opening : 27 juni 2019, 19.00 uur.

Het TAC wordt in dit project financieel gesteund door het Mondriaan Fonds en de Gemeente EindhovenHet volgende spannende project gaat beginnen bij De Cacaofabriek te Helmond.

In het brugwachters huis aldaar, hou ik kantoor om onderzoek te doen. Wat behelst dat onderzoek.

In het kader dat Helmond “Friendly Age City” wil zijn, vroeg de Cacaofabriek of ik een project over ouderen wil maken. Dat is bijzonder omdat ik een ook werk met ouderen als particulier verpleegkundige. Door bezuinigen in de zorg is het vroegere bejaardenhuis weg bezuinigd. De ouderen moeten langer thuisblijven, mantelzorgers in het leven geroepen enz. Maar door het wegvallen van het bejaardenhuis is de eenzaamheid onder ouderen huizenhoog gestegen, bepaalde problemen die gerelateerd zijn aan ouderen worden veel later gesignaleerd en mensen lopen veel meer risico op valgevaar.

Ik dacht aan de uitspraak: Een oude boom moet je niet verplaatsen. Mijn reactie was dan: Nee je moet deze niet verplaatsen, maar als je dat toch doet, laten we dan het bejaardenhuis voor ouderen en ook voor bomen in het leven roepen. Dit project wil ik ook echt te gaan uitvoeren met bomen. Want daarbij geldt eigenlijk het zelfde. De meeste bomen in Nederland worden niet ouder dat gemiddeld 80 jaar. Dan worden ze gekapt om allerlei redenen, terwijl ze nog een jonkie zijn, wat betreft bomenleeftijd. Bomen van die leeftijd die in de weg staat vanwege bouwprojecten of verkeersonveiligheid, kunnen we ook verplaatsen naar een plek waar ze nog een paar honderd jaar kunnen doorgroeien. We kunnen dan genieten van hun schoonheid en de grote bijdrage op het gebied van lucht en schone lucht. Ik fantaseerde een bomenbos voor bejaarde bomen. Ik weet dat een boom verplaatsen zo'n 60.000 euro kost, dus ik denk dat organisaties en overheden daar niet zo positief over zullen zijn. Ik weet niet of het een goed of slim idee is, maar dat kan ik uitzoeken. Ik vind het natuurlijk belangrijk dat een boom kan blijven staan op zijn eerste plek, maar als het niet anders kan lijkt het me toch een mogelijkheid.

Neem nu het idee van onze minister van Verkeersveiligheid. Zij wil zoveel mogelijk slachtoffers op provinciale wegen te voorkomen. Ze wil dit doen door het kappen van de bomen op deze wegen. Dat moet toch een nationale ramp zijn. Hoeveel bomen zullen dat wel niet zijn. Hoe zal het gaan met onze zuurstof en het zuiveren van de lucht. Ik denk dat de minister niet weet wat ze begint.

Er zijn al mensen die beweren dat bomen kunnen communiceren en op die manier zorgen voor hun kinderen, of hun soort kunnen waarschuwen tegen een aanval van bepaalde schimmels of insecten.

Dat bomen gevoelens hebben. Ik verbaasde me altijd al hoe we met onze ouderen omgaan, maar we zijn allemaal natuur en dan betreft ook hier die verbazing: Hoe gaan wij met onze natuur om en daarmee met onszelf..

Ik ga dus 6 weken lang onderzoek doen of het mogelijk en aan te bevelen is om een bos te maken voor oudere bomen. Ik weet niet waar ik uitkom, positief, negatief of op een zijspoor. Ik laat me wel leiden. Op onderstaande tijden ga ik graag een gesprek met je aan in het brugwachtershuis. Tijdens de opening zal er nog niet veel te zien, of te lezen zijn omdat dan het onderzoek begint. Ik zal tijdens deze weken mensen m.b.t. dit onderwerp uitnodigen voor een gesprek/interview.. U bent welkom om hierbij aanwezig te zijn. Ik zal de activiteiten die hier uit ontstaan met je communiceren via de site, site van de Cacacofabriek of nieuwsbrieven.

Plaats                : De Cacaofabriek

Adres                : Cacaokade 1, 5705 LA Helmond

Periode             : 16 juni t/m 28 juli 2019

Ik aanwezig      : Elke zaterdag, zondag, woensdag en donderdag van 13.00 t/m 17.00

Openingstijden : Dagelijks van 13.00 tot 17.00Griet Menschaert is in 2018 met een team gestart voor de invulling van haar 3e slow magazine KONT.

Griet heeft voor dit derde tijdschrift gekozen om nieuwe tradities en rituelen in het leven te roepen. Ze doet dit door steeds 2 kunstenaars samen een duo te laten vormen. Ze heeft aan de hand van de Keltische kalender, die circulair is, elk duo een moment van die kalender gegeven om van daaruit nieuwe tradities te ontwikkelen; tradities die mensen thuis en vooral samen kunnen doen. De duo's zijn samengesteld uit een kunstenaar uit Eindhoven en een kunstenaar uit Antwerpen. Ik werd gekoppeld aan Ignace Cami uit Antwerpen. Wij kregen de Herfstequinox ter inspiratie. Naast het burlen van de edelherten, het drinken van Jägermeister zijn wij gekomen tot een zeer mooi project. We hebben oude vormen gebruikt om op een nieuwe manier naar ons zelf en het leven te kijken en dit te delen met anderen. Belangrijk in ons project is het om samen met mensen aan tafel te zitten, verhalen te vertellen en iets vast te leggen voor jezelf en het tijdsbeeld waarin we verkeren.

De lancering van KONT 3 vindt plaats op twee locaties: Eindhoven en Antwerpen.

Eindhoven

Datum : 7 september 2019

Plaats : Voormalig V&D gebouw, Vrijstraat 11,5611 AT Eindhoven

Tijd     : 14.00 uur

Antwerpen

Datum : 20 september 2019

Plaats : St. Lucas, Schoonbekestraat 143, Antwerpen

Tijd     : 20.00 uur


Het lijkt me erg leuk om jullie te zien bij een of meer projecten.

Heb het goed,

Marie Lexmond.

 

www.beeldburo.com

AANMELDEN Nieuwsbrief Marie Lexmond

AFMELDEN Nieuwsbrief Marie Lexmond


 

marie lexmond